INDICE CURRICULUM PINTURAS GRAFICA EXPOSICIONES TEXTOS CLASES CONTACTO LINKS VIDEOS
 
Angel Pascual-Rodrigo
            
CAS METGE DOLÇ - CAMPANET - Mallorca - 2005                
Espasa de l´alba

 
       

    ESPASA DE L´ALBA
    2005. Oli / tela. 19 x 150 cm. Colecció particular
     

 

  
  
MIRANT LA MAR DES DE... CAMPANET
Miquel Oliver
Del seu llibre inèdit  De llocs i de silencis. Campanet, 1996

A Àngel Pascual i Elvira Ascaso
 
Turons avall, com si amb la mà pogués
agafar-se, s'estén a l'horitzó
la mar: gladi lluent, des del cap de Ferrut
perdent-se més enllà dels puigs d'Alcúdia.
 
Quotidiana mar enlluernadora,
tàlem perenne on neix cada dia la llum.
Arriben fins ací els crits de fer camí,
la veu d'Ulisses ressonant encara.
 
Quins Cicons violents, quin Posidó,

podran entenebrir el llarg viatge
—aquest afany constant de l'arribada—
cap a l'Ítaca que tots desitjam?
 
És més enllà, el paradís, del clos
tancat de nimfes i sirenes. Circe
ens espera a mig camí: és el risc
del miratge. On trobarem la flor blanca?
 
Van passant tots els anys i es fa llarga l'anada
i potser sigui això el poema
que volies escriure.
 
Si els déus no et són propicis, camina, camina...
 
Que importa l'arribada si un mor caminant!




Clicar en las imágenes para ampliar

        

Comentaris de n'Àngel Pascual
 

Dic ESPASA DE L'ALBA al fil lluminós de mar que veim a l'alba des de Campanet, entre la Victòria i Ferrutx. Però l'espasa de l'alba és quelcom més, és el nostre propi ser despertat del repòs per la llum de l'alba, preparant-se per combatre les ombres de cada dia.
 
Mai conceb les meves exposicions com una simple successió de pintures. Per a cada una partesc d'una idea particular i la despleg en imatges fins a volar per damunt de la seva mateixa particularitat. Aquesta idea generatriu —suggerida generalment al títol— sol brollar de les circumstàncies de cada moment i lloc.
 
Aquesta petita instal·lació pictòrica a Cas Metge Dolç sorgeix amb una clar to romàntic postindustral. El caràcter arquitectònic del casal fins i tot ho propicia. La seva idea va néixer en el mateix moment d'acceptar la invitació de l'Ajuntament a intervenir en aquest significatiu espai. Llavors vingueren a la meva ment ressons i records de flaires acumulades al llarg dels vint-i-tres anys de viure, pintar i somiar en aquest turó dragonat. Prop d'aquestes fonts el nom de les quals brolla del sediment àrab, del terme que empren els sufís a l'hora de designar el buidatge per recollir el que ve del Cel i irradiar-ho després —en la simultaneïtat mística de l'extinció, la plenitud i la irradiació—. Al fanâ... aufana... aquestes fonts ufanes la remor de les quals sona entre les pintures de l'exposició.
 
::
 
He volgut evocar aquelles flaires recordant en aquest catàleg un oli que vaig pintar al cap de poc temps d'arribar a aquests indrets:
 


ES POU BÒ. 1983. Oli / tela. 46 x 28 cm

ES POU BO
 
El seu model no fou el pou semioblidat que deixa el seu nom a l'obra, sinó el coll de la veïnada cisterna interior de Can Moraduix. El vaig voler pintar amb un senzill i màgic aire de rondalla, amb aquell aire de betlem vivent que tenien aquests llocs quan hi arribàrem. 
 
Tot just havíem arribat, refugiant-nos d'aquesta màquina tempestuosa que solen denominar progrés i és pitjor que qualsevol retrocés. Era el moment en què acabàvem de fer, com a germandat pictòrica, aquell tomb artístic que el desfermat afany progressista d'aquells anys no podia arribar a comprendre. Llavors ja sabíem que les màquines ens agafarien tard o d'hora. 

 
Però encara hi tenim les muntanyes i alguna forma testimonial del nostre record per escapar un poc de les màquines exteriors i interiors. 

 
Potser ara s'entendran millor els sentits d'aquella pintura.
    
 
 
ENTRE TERRA I CEL
 
2000-2005
Oli/ tela en 2 peces
82 x 24 cm


LA PALMERA I EL XIPRER
 
La palmera I el xiprer són també ressonàncies de les mateixes flaires. Són símbols íntimament ligats al nostre ser. 
 
Recordam aquella estampa de sa Canova, els trobam també a Monnàber Vell (Munawar - el lluminós), als retaules de Sant Miquel i de l'església major. Simbolitzen la concentració extintiva i la irradiació expansiva, l'espasa i la llum. Sorgeixen de la mateixa essència de l'espasa de l'alba i de les fonts Ufanes.
 


LES MIL I UNA CARES DE N'ALÍ I NA FÀTIMA. 2005
Digitografia pigmentada.  105 x 42 cm


LES MIL I UNA CARES DE N'ALÍ I NA FÀTIMA
 
Quedaran sense aflorar altres projectes basats en el nostre entorn que continuaran gestant-se en la meva ment. Els aqüífers tenen límits i requereixen pauses.
 
Això no obstant, m'he volgut esforçar per presentar aquí la primícia d'un d'aquests projectes: la primera de les quatre entregues de LES MIL I UNA CARES DE N'ALÍ I NA FÀTIMA.
 
Es tracta d'una col·lecció d'estampes digitals sobre la multiplicitat de facetes que ens regalen les nostres muntanyes.
 
Amb un poc d'imaginació i alguna pista es podrà entendre per què de n'Alí i na Fàtima. El projecte global consisteix en vuit estampes.
 
Cada estampa mostra la simple sucessió vertical de nou vistes. Quatre entorn del Massanella i el seu veïnat puig de n'Alí. Les altres quatre, entorn del Tomir i la silueta de la dona dormida.
 
Així doncs, el projecte complet sumarà un total de trenta-sis instants de cada entorn, presos al llarg d'anys des del camí d'Ullaró.
 
I trenta-sis seran els exemplars tirats de cada una de les vuit estampes. Com trenta-sis foren les famoses vistes del mont Fuji estampades per Hokusai al Japó del segle XVIII.
 


HORTUS CLAUSUS
2005. Oli / tela en 3 peces. 60 x 220 cm


HORTUS CLAUSUS
 
En el moment del muntatge es farà la tria definitiva de la resta de pintures. S'ha de deixar per a llavors el toc final… un cert grau de pressentiment.
 
Aquí quedam contemplant una vegada més les nostres muntanyes. Des de l'interior del nostre llatí HORTUS CLAUSUS —jardí tancat—.
 
Per envolar-nos amb la imaginació i el record... i continuar volant.
 
Traducció: Miquel Vives

TERRA DE PAISATGES I SÍMBOLS

Damià Ferrà-Ponç
 

«Espasa de l'alba» d'Ángel Pascual Rodrigo és una mostra emblemàtica de la maduresa d'un artista profundament arrelat a una terra, enlluernat fins a la fascinació per l'immens llegat cultural del món de la Mediterrània. Nascut l'any 1951 al poblet de Mallén (Saragossa), resideix a Campanet des del 1982. Però Mallorca és, per a aquest aragonès, alguna cosa més que el teló de fons del seu estudi. Arribà a la nostra illa ja amb una sòlida formació i una ferma voluntat innovadora en el terreny de la plàstica. Han passat més de trenta anys d'ençà de la seva exposició a la Galeria 4 Gats, de Palma. Una mostra coetània de la irrupció del moviment de la Nova Plàstica, destinat a remoure les somortes aigües de l'art a Mallorca al llarg de la dècada de 1970. Foren uns anys de fonda i agitada ruptura amb els llenguatges tradicionals mitjançant la introducció de formes d'expressió inèdites a casa nostra. Els joves de la Nova Plàstica no cercaven triomfar per integrar-se còmodament en els circuïts comercials dels quals abominaven. Ells arribaren per enderrocar un sistema conformista i asfixiant que venerava mediocritats localistes mentre es feia burla de les figures més rellevants de l'art modern. Mallorca sofria, en el terreny de les arts plàstiques, la dictadura dels beneits que mostraren la seva força quan impediren que una gran escultura de Joan Miró —un siurell gegant— fos situada en el parc de la Mar. L'èxit dels imbècils fou privar Palma d'un símbol emblemàtic a nivell mundial.

Fa temps, però, que l'agitada contestació de la Nova Plàstica és ja història. Els rebels no aconseguiren enderrocar el sistema. Però, d'aleshores ençà, res no seria mai més com abans. Continuaren ben actives les botigues dedicades a la venda d'ensucrats cromos a l'oli. Però el descrèdit de tal pintura de recepta fou definitiu. Les innovacions plàstiques seguiren essent minoritàries en un país on la dinàmica econòmica del turisme no implicà un canvi de nivell cultural entre els nous rics. Sorgí, però, una minoria social oberta a les innovacions que permeté als artistes renovadors treballar amb dignitat, aconseguir una relativa acceptació de la crítica i deixar la marginació patida en temps passats. La fi de la dictadura de Franco, la restauració de la democràcia i la instauració d'un nou sistema autonòmic foren factors decisius per enfortir i consolidar a Mallorca el procés de renovació de les arts plàstiques. Durant el franquisme, les activitats culturals foren un refugi que acollí els resistents contra la dictadura. Així, arribada la democràcia, la cultura gaudí d'un prestigi notable. Per això, els ajuntaments, els consells insulars i el Govern de les Illes Balears —tot i estar regits majoritàriament per forces conservadores— oferiren als artistes innovadors l'avinentesa de donar-se a conèixer a un públic més ampli. Els ahir rebels foren acollits a la Llonja, al Casal Solleric i a altres llocs emblemàtics. El procés culminà quan un dels artistes de la Nova Plàstica, que havia assolit renom internacional, rebé l'encàrrec d'ornamentar una capella de la Seu de Mallorca.

És aquest el context on trobà una acollida favorable l'obra d'Ángel Pascual Rodrigo. La seva decisió de fixar la residència a Campanet i participar activament en la vida artística de Mallorca resulten, així, més entenedores. Fou, d'altra banda, sensible als corrents que qüestionaven l'artista entès com una individualitat irreductible i propugnaven un art que podia ser elaborat per un equip, com en els tallers de pintura i escultura de segles enrere. A Mallorca, la desmitificació de la creativitat individual donà lloc a la corrosiva mostra col·lectiva de Criada 74, on els artistes es posaren d'acord per fer —amb variants de color— la mateixa obra. Ángel Pascual Rodrigo, dins aquell clima de creació col·lectiva, formà, amb el seu germà Vicente, un equip de llarga durada: La Hermandad Pictórica (1971-89).

Com ha evolucionat, des de la llunyana dècada de 1970, l'art d'Ángel Pascual Rodrigo? El paisatge és ja present a les seves primeres mostres. Amb el temps, però, s'ha convertit gairebé en el tema únic de la seva pintura. Inicialment, les instal·lacions, les imatges pop-art, els motius arquitectònics, les figures humanes i altres elements convivien amb els paisatges. Després, tot el que no és paisatge minva i es va esvaint. Fins i tot els paisatges perden les figures i les construccions clàssiques. La tendència culmina en un paisatge que és pura natura: la mar, els núvols, la neu, els arbres... Mentre Mallorca es cobreix amb un mantell mortal d'urbanitzacions, ports esportius i autovies, Ángel Pascual Rodrigo es dedica a recobrar un paisatge que bé podria ser el que contemplaren els primers homes que arribaren a l'illa. I, al costat de la pura natura, alguns símbols: el xiprer, la palmera... manllevats del retaule major de l'esglesieta de Sant Miquel, de Campanet. La Mallorca que imagina Ángel Pascual Rodrigo és una terra de paisatges i símbols. L'artista expressa així el seu rebuig dels ombrívols temps actuals que ens ha tocat viure. És una reacció romàntica enfront de la Mallorca real abocada, en poc temps, a convertir-se en una terra desproveïda d'identitat que haurà perdut tots els elements clau de la seva personalitat històrica: l'idioma, la cultura, el paisatge i, fins i tot, les persones, que es trobaran convertits en estrangers dins el propi país. Ángel Pascual Rodrigo, romàntic aferrissat, ens mostra una Mallorca feta de paisatges purs i d'alguns elements simbòlics. Si la seva pintura fos només un somni, felicitem-lo per saber somniar en temps de misèria •